skip to Main Content

Volgende week woensdag is het Sint Maarten. Doe je mee? Deel gezond!

Volgende week woensdag is het Sint Maarten. Traditioneel wordt er dan veel snoep uitgedeeld aan kinderen. Ook al vind ik dat deze traditie in ere gehouden moet worden, toch is het de moeite waard eens kritisch te kijken naar het snoepgoed dat je kinderen geeft. Er is namelijk erg veel mierzoete en synthetische rommel in de handel. In supermarkten vind je naast de ‘normale’ variant vaak een ‘light’ variant, meestal is die suikervrij. De suiker in het snoepgoed is vervangen door zoetstoffen zoals Isomalt, Maltitol, Sorbitol en Sucralose.

Nadelen van kunstmatige zoetstoffen

Hier kleven grote nadelen aan, want dat kunstmatige zoetstoffen in light producten helemaal niet zo gezond zijn, dat wordt steeds duidelijker. De fabrikant vermeldt er meestal wel netjes dat je bij ”overmatig gebruik last kan krijgen van een laxerend effect”: buikkrampen, lichte diarree en gasvorming in de darmen, maar vergeet voor het gemak dat er nog veel schadelijkere bijwerkingen mogelijk zijn .

Er zijn ook snoepjes zonder suiker en nog meer leuke traktaties die gezond én ook lekker zijn.

Hier wat suggesties voor enigszins verantwoorde traktaties:gezond Sint maaretn

* mandarijntjes

* een doosje rozijntjes

* puur chocoladereepje (kijk naar 75 – 85%: hoe donkerder de chocolade, hoe minder suikers er zijn toegevoegd)

* een stuk fruit of een fruitlolly (stukjes ingepakt fruit op een prikker)

* dropjes zonder suiker: Maak een zakje met harde dropjes, zoals honingdrop

* mini-banaantjes : Een banaan levert snel energie op en bevat veel vitaminen. Kleine banaantjes met een gek gezichtje erop getekend vormen een leuke en gezonde traktatie

* suikervrije lolly’s uit de Reform/natuurwinkel

* minizakje zelfgemaakte popcorn (op smaak gebracht met een beetje (zee)zout)

* zakje naturel chips (in alle andere varianten zit suiker en/of andere kunstmatige stoffen toegevoegd)

* bosbessenmuffins. Maak lekkere bosbessenmuffins zonder suiker, maar met honing en bosbessen om ze lekker zoet te maken. Verpak de muffins in stukjes folie met een lintje.

* kleine zelfgebakken koekjes van havermout en fruit

* verras de kids met iets warms! Kinderen en ouders staan met Sint-Maarten redelijk verkleumd voor jouw deur. Je maakt hen dus erg blij met iets warms, zoals warme appelflapjes.(Snijd een plakje bladerdeeg diagonaal doormidden, vul met stukjes appel met kaneel, vouw dicht en laat een kwartier bakken in de oven) Serveer ze in een servetje of boterhamzakje.

* dorst! Door al het zingen krijgen de kinderen een droge keel. Daarom is het leuk om iets te drinken te geven, zoals thee, natuurlijke appelsap of diksap aangelengd met water. Ouders doe je een plezier met koffie of thee. Als je alles op een tafeltje zet, aangekleed met herfstblaadjes en kaarsjes dan ziet het er meteen gezellig uit.

Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben voor een gezonde traktatie!

Back To Top