skip to Main Content

Ook zo blij wanneer de decembertijd weer aanbreekt? Gezellige, donkere dagen met cadeautjes en feesten. Of heersen er juist onrustige, negatieve stemmingen in het gezin?

Deze tijd van het jaar wordt nogal wisselend beleefd hoor ik om mij heen. De een heeft er stress van, de ander zit te genieten. Met name ouders met jonge kinderen hoor ik zuchten en steunen in deze periode. Er zijn ook moeders (en vaders?…) die al in de zomer zijn begonnen met inkopen –in de uitverkoop- en nu heel relaxed, de meest rustige momenten in de week uitgekiend, hun laatste dingen inslaan. Zo kan het ook, denk ik dan. Waarom lukt mij dat nou niet? Het is natuurlijk gewoon een kwestie van plannen, en ja, dat is te leren. Daarnaast kan je in deze periode zoveel rust of juist gekte in je gezin brengen als je zelf wilt. We zijn daar zelf bij toch?

Ik hoor positieve berichten van ouders die vooraf met hun kinderen bespreken hoe vaak ze hun schoen mogen zetten. Bij kinderen die er veel stress (lees slapeloze nachten) van hebben wordt dat sterk gereduceerd. Het is ook maar net wat je vertelt over de Sint en zijn Pieten. Laat je weten dat ze over het dak via de zolder of schoorsteen in huis komen, dan kan dat nogal wat spanningen opleveren bij kinderen die op zolder slapen. Van ouders die aan hun kinderen vertellen dat zwarte piet ’s avonds laat langskomt -gewoon door de deur- als de ouders nog op zijn, hoor ik dat er weinig slaapstress bij de kinderen is. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Tip: deze periode is een tijd waarin kinderen heel veel (extra) suikers binnenkrijgen, wat vaak resulteert in druk(ker) gedrag. Hier valt veel winst te behalen. Bak koekjes en pepernoten zelf of samen en gebruik natuurlijke ingrediënten. Een recept vind je op mijn website onder het kopje recepten. Kook zoveel mogelijk met verse ingrediënten en geef een goede visolie als aanvulling. Kleine moeite, veel plezier! Ik wens alle kinderen en ouders een fijne, gezellige decembermaand!

Annemieke Hoogeboom

Back To Top