skip to Main Content

Kruidnoten (suikervrij)

Kruidnoten (gezoet met appelstroop)

Ingrediënten:

  • 100 gram bloem (volkoren of speltbloem, of een mengsel) of Lemaire meel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1 afgestreken tl. bakpoeder
  • 80 gram (biologische) roomboter
  • 50 gram appelstroop (van alleen natuurlijke suikers!)
  • 2-3 afgestreken tl. speculaaskruiden
  • 2 tl. kaneel

Aan de slag:

  1. Meng de bloem, boekweitmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel in een grote kom door elkaar. Voeg de boter en appelstroop toe en kneed met je handen tot een samenhangend deeg.
  2. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  3. Rol van het deeg bolletjes zo groot als een knikker. Leg elk bolletje op de bakplaat en duw een beetje aan met je handpalm, zodat ze wat platter worden. Leg de kruidnoten niet helemaal tegen elkaar aan, maar zorg voor een kleine ruimte tussen de kruidnoten.
  4. Bak de kruidnoten gedurende 15 minuten in de oven.
  5. Laat ze afkoelen op een groot plat bord of een plaat.

Kruidnoten (gezoet met honing)

Ingrediënten:

  • 200 gram speltmeel (of amandelmeel, of volkorenmeel of zelfrijzend bakmeel)
  • 70 gram biologische honing
  • 60 gram kokosolie
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 3 eetlepels plantaardige melk
  • Snufje zout

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe in een schaal de speltbloem, honing, kokosolie, speculaaskruiden en een snufje zout. Meng alles door elkaar en kneed er een bal deeg van. Voegen tussen het kneden door de eetlepels plantaardige melk toe. Als het deeg te nat is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen, of als het deeg te droog is wat extra melk.
  3. Maak nu van het deeg kleine knikkers (die kleintjes, geen bonken ;-)). Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat er tussen de kruidnoten voldoende ruimte is. Druk de kleine bolletjes kruidnoten zacht iets aan. Zodat ze ongeveer de vorm hebben van een kruidnoot.
  4. Bak de kruidnoten nu ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven. Houd de kruidnoten tijdens het bakken goed in de gaten. Tegen het einde van de baktijd gaat het snel en je wilt natuurlijk niet dat ze verbranden. Kijk bij 15 minuten even in de oven en hussel de kruidnoten even door elkaar.
  5. Laat ze goed afkoelen. Het kan zijn dat ze in het begin nog een beetje zacht aanvoelen. Geen zorgen! Zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze helemaal knapperig!

Smullen maar!

Back To Top