skip to Main Content

En dan is het, voor sommige mensen ‘eindelijk’, zover: vakantie! Ga je weg, blijf je thuis, hoe ziet jou ultieme vakantie eruit en wat heb je er aan gedaan zo’n soort vakantie ook te creëren?

Mensen zijn onder te verdelen in verschillende typen. Wat voor type je bent, maakt hoe je je zoal voorbereidt op je vakantie. Bijvoorbeeld je moet je koffer inpakken. Hoe doen de verschillende typen dat? Het dominante type (is direct en taakgericht) heeft het druk, dus pakt de koffer pas laat in. De belangrijke dingen zijn wel gecheckt, zoals een geldig paspoort. Wat deze persoon mist, wordt op plaats van bestemming wel gekocht. Het interactieve type (is direct en mensgericht) komt in tijdnood met inpakken. Hij of zij moet vlak voor vertrek nog spullen aanschaffen of dingen regelen. Red ik het nog wel op tijd? Uiteindelijk komt het allemaal goed. Dan het stabiele type (indirect en mensgericht). Deze heeft een controlelijstje voor de vakantie van internet gehaald. Legt van te voren stapeltjes klaar. Als de datum van vertrek nadert, ontstaat er stress. Ben ik niets vergeten? Het consciëntieuze type (indirect en taakgericht) is van de lijstjes, dus heeft een vakantielijstje van vorig jaar. Alles is op tijd geregeld en de koffer staat ingepakt. Klaar om te vertrekken.

Je herkent je vast in een van deze typen. En je (reis)partner wellicht in een heel ander type. Kan een bron zijn van irritatie, en nu je dit weet kan je het ook aangrijpen om beter af te stemmen op elkaar en zo rustig te vertrekken.

Ik wens u een fijne vakantie!

Annemieke Hoogeboom

Back To Top