skip to Main Content

Meer over systemisch werken…

Dynamieken

Binnen systemen kunnen verstoorde structuren -en daardoor verschillende dynamieken- ontstaan. Bijvoorbeeld een last dragen van iemand anders in het systeem, je groter maken dan je bent doordat je niet je eigen plek inneemt, of onverwerkte emoties van iemand anders overnemen.

Symptomen

Wanneer dynamieken ontstaan kunnen een aantal symptomen optreden. Voorbeelden hiervan zijn uitsluiting (van een van de leden van het systeem), onduidelijke lichamelijke klachten, verminderde energie en in een werksituatie kan bijvoorbeeld een bepaalde vacature maar niet goed vervuld worden. Deze en andere symptomen kunnen wijzen op een verstoring in het systeem.

Opstelling

Een opstelling kan hierbij een middel zijn de verstoring/verstrikking zichtbaar te maken. Wanneer de verstoorde structuur zichtbaar is worden oplossingen mogelijk. Energie kan opnieuw stromen als de structuur weer klopt met de wetten van orde, plek, binding en geven/nemen. De dynamieken kunnen worden omgebogen wat ook geldt voor de symptomen. Inzicht in het systeem geeft een opening na.

Back To Top